Beginnen met Beleggen via DEGIRO (2020)

Geschreven door: Ruud 15 minuten leestijd

Beginnen met beleggen in 2020 is simpeler dan ooit tevoren. Je hebt steeds meer online brokers die beleggen aanbieden. Niet alleen hebben zij vaak een duidelijke website, ook bijna iedere broker heeft wel een app zodat je altijd je portefeuille in de gaten kunt houden of een aankoop kunt doen op je smartphone.

In dit artikel gaan we uitgebreid kijken naar hoe je kunt beginnen met beleggen via DEGIRO. Stap voor stap neem ik je mee naar alle belangrijke onderwerpen die je tegen kunt komen vanaf het openen van een account, geld storten, een aandeel kopen en dividend ontvangen. Na het lezen van dit artikel heb je hiermee alle (basis) kennis die je nodig hebt om te beleggen bij DEGIRO.

Ik hoop hiermee veel gestelde vragen te beantwoorden. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, laat een reactie achter onder de video en ik probeer zo snel mogelijk te reageren. 

Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. 

Account openen bij DEGIRO

Om te beginnen met beleggen bezoeken we de website. Klik hier om naar de website van DEGIRO te gaan en om een account aan te maken. Bekijk de beginpagina en de tarieven-pagina eens aandachtig zodat je op de hoogte bent van wat DEGIRO te bieden heeft. Je zult zien dat zij veel producten aanbieden voor scherpe prijzen. Dat is voor mij de reden om ook veel te beleggen via DEGIRO. Begin 2020 heb ik dan ook inmiddels meer dan 23.000 euro belegd via DEGIRO.

Om een account te openen klikken we rechtsboven in het menu op ‘Open een rekening’. Hierna wordt gevraagd in welk land je woont, Nederland of België. DEGIRO accepteert via haar Nederlandse website zowel klanten uit Nederland als België. Hierna wordt je e-mailadres gevraagd en mag je een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen voor je account. Hierna zal er naar meer gegevens van je gevraagd worden. DEGIRO heeft deze gegevens nodig volgens de wet omdat je een soort van bankrekening opent.

Standaard of Custody account

Tijdens het aanmaken van een account wordt gevraagd welk type account je wilt gebruiken. Je kunt hierbij kiezen tussen een Standaard of Custody account. De account types lijken erg op elkaar maar er zijn natuurlijk enkele verschillen.

Bij een standaard account beschik je over alle mogelijkheden die DEGIRO te bieden heeft. Daarnaast is het mogelijk om short te gaan. DEGIRO kan je effecten uitlenen aan anderen. DEGIRO krijgt hiervoor een vergoeding en maakt daarom ook onderdeel uit van hun verdienmodel.

Bij een custody account is dit uitlenen niet langer mogelijk. Het account biedt wel dezelfde lage transactiekosten als het standaard account. Handel in derivaten is echter niet mogelijk en voor realtime koersinformatie wordt een (maandelijkse) vergoeding gevraagd.

Zelf heb ik gekozen voor een standaard account vanwege het brede aanbod van producten (ook al gebruik ik ze niet allemaal). Het risico van het uitlenen van mijn effecten is minimaal omdat DEGIRO wettelijk verplicht is om aandelen onder te brengen in een bewaarbedrijf.

Tenslotte wordt gevraagd om een kleine betaling (via iDeal) te verrichten zodat DEGIRO je bankrekening kan verifiëren en koppelen aan je account. Op dat moment is je account klaar voor gebruik!

Geld storten

Nu we gebruik kunnen maken van ons nieuw account kunnen we inloggen. Na het inloggen komen we op het dashboard, maar dat bespreken we later. We beginnen met geld storten op je rekening van DEGIRO. Dit geld hebben we later nodig om onze aandelen mee te kopen.

Rechtsboven in de pagina staat een knop ‘Geld in- & uitboeken’. Wanneer we hierop klikken opent er rechts in het scherm een balk. Hierin staan de tabbladen ‘Inboeken’ en ‘Uitboeken’. Om geld aan je account toe te voegen moeten we op het eerste tabblad zijn en daar zien we twee mogelijkheden staan: iDeal en een overboeking.

Geld storten via iDeal is makkelijk, snel en veilig. Zo kun je binnen enkele minuten gebruik maken van het geld op je account. Je geeft het bedrag aan dat je wilt overmaken en selecteert je bank, waarna je naar de pagina van je bank wordt doorgestuurd om de betaling af te ronden. Als dit is gebeurt zal het geld direct op je account van DEGIRO verschijnen.

Je kunt er ook voor kiezen om geld te storten met een overboeking. Klik hiervoor op ‘Handmatig overmaken naar DEGIRO’ in het tabblad ‘Inboeken’. Hier vind je uitleg over hoe je de overboeking moet doen en dat je hierbij gebruik moet maken van de bankrekening zoals die bekend is bij DEGIRO. Op die manier weten ze wie het geld overmaakt en dus aan welk account het geld moet worden toegevoegd. Het kan een of twee werkdagen duren voordat je geld op je account bij DEGIRO staat.

Het voordeel van de handmatige overboeking is wel dat je het kunt automatiseren. Door bij je eigen bank deze overboeking te plannen kan je bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een bepaald bedrag laten overmaken naar je account bij DEGIRO. Op die manier hoef je dit niet iedere keer handmatig te doen via iDeal en kan je nog sneller je aandelen kopen.

Dashboard

Wanneer je inlogt kom je standaard op de pagina met je dashboard. Deze pagina bevat veel informatie. Niet alleen over je portefeuille maar ook actueel nieuws. Je vind hier de koersen van verschillende beurzen, het laatste nieuws, stijgers & dalers van je locale beurs.

Bovenaan de pagina vind je een actueel overzicht van je beleggingen bij DEGIRO. Je ziet de waarde van je totale account. Deze bestaat uit het bedrag in je portefeuille en de vrije ruimte. Je portefeuille is de actuele waarde van al je beleggingen (zoals aandelen en trackers). Je vrije ruimte is het bedrag dat je nog kunt besteden om nieuwe aandelen mee te kopen. Tenslotte zie je ook het resultaat van de dag staan, of als je hier op klikt, verandert dit naar het totale resultaat van je account.

Het EUR MMF geeft het bedrag van je vrije ruimte aan dat is onder gebracht op een geldrekening van Morgan Stanley. Omdat DEGIRO geen bank is mag het geen geld aanhouden en daarom wordt geld op je account dat je niet hebt geïnvesteerd onder gebracht in een fonds van Morgan Stanley tot het moment dat je er aandelen van koopt.

Aandeel zoeken

Bovenaan de pagina vinden we ook een zoekbalk. Hier kun je snel een aandeel, of een ander product, zoeken door de naam te typen. Laten we als voorbeeld Tesla nemen. Wanneer we de naam ‘tesla’ intypen verschijnen er meerdere resultaten. De eerste 3 zijn aandelen, waarna er een hele rij hefboomproducten volgt. Wij richten ons in dit artikel alleen op aandelen.

Er verschijnen meerdere aandelen op de zoekterm Tesla. We letten ten eerste altijd op het ISIN nummer. Dit is een uniek nummer voor elk aandeel en is altijd hetzelfde voor een bepaald bedrijf, ook als het aandeel op verschillende beurzen wordt verhandeld. In dit voorbeeld zien we ook bij alle 3 de aandelen van Tesla het ISIN US88160R1014 staan. Het verschil tussen de 3 aandelen zit hem in de 3 letters aan het begin van de omschrijving (NDQ, XET en FRA) en op het einde (USD en EUR). Dit zijn de verschillende beurzen waar het aandeel verhandelt wordt en achteraan staat de valuta waarin het aandeel wordt verhandelt. Zelf kies ik voor de beurs waar het aandeel primair verhandelt wordt, in het geval van Tesla is dat de Nasdaq en in de valuta USD.

Aandeel informatie

Als we het aandeel klikken worden we naar een pagina gestuurd met alle informatie over het aandeel. Hier vinden we nogmaals de koers met dagverschillen, maar ook een grafiek van de koers. Hiermee kun je zien hoe het aandeel heeft gepresteerd de laatste dag, de laatste maanden of zelfs de laatste 5 jaar. Zelf gebruik ik deze grafiek of informatie niet op te bepalen of ik het aandeel koop, dat heb ik al eerder gedaan door gebruik te maken van andere websites die ik bespreek in deze video.

Ook zien we op deze pagina een tabel met prijsdata. Hier zien we koersen van bied en laat alsmede het volume van het aandeel. Ik ga er in dit blog niet al te diep op in wat dit precies allemaal inhoud maar kort gezegd geeft dit de prijzen weer waarop het aandeel op dit moment verkocht wordt of waarvoor men het wil kopen. Tenslotte zie je ook nog je huidige positie als je aandelen hebt van dit effect. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om eventueel nog te controleren of je het juiste aandeel hebt gezocht.

Aandeel kopen

Als je het juiste aandeel gevonden hebt ben je klaar om het aandeel te kopen. Je klikt hiervoor rechtsboven op de groene knop. Wederom verschijnt er rechts in het scherm een tabblad met alle informatie om het aandeel te kopen. Bovenaan staat nogmaals informatie over het aandeel dat je wilt gaan kopen zoals koers, ISIN nummer en je huidige positie.

Daarna volgt een stuk waarin alles met betrekking tot het kopen van het aandeel staat vermeld. We zien dat standaard de optie Limiet Order staat geselecteerd. Dit is een type order waarbij je zelf aangeeft hoeveel je precies voor het aandeel wilt betalen. Stel het aandeel Tesla staat op dit moment op 500 dollar, maar je vult een limiet in van 499,50 dollar. Dan wordt het aandeel pas gekocht als de koers dat punt aantikt. Vervolgens kun je het aantal aandelen aangeven dat je wilt kopen en wordt een totaalbedrag in euro’s berekend. Tenslotte staat er de laatste optie ingesteld op dagorder wat betekent dat de order onthouden wordt tot het moment dat de beurs voor de eerste keer sluit (aan het einde van de dag). Als je order dan niet is verwerkt, omdat de koers niet op het punt van jouw limiet is gekomen, dan vervalt de order.

Als dit allemaal klopt dan klik je op de grote blauwe button met de tekst Plaats Order. Hierna krijg je nog een samenvatting van je aankoop die je wilt doen. Als je deze accepteert wordt de order geplaatst. Zodra de order verwerkt is verschijnen de aandelen in je portefeuille.

Order Type

We hebben hierboven het limiet order besproken, waarbij je zelf aangeeft bij welke koers je het aandeel wilt kopen. We zagen ook andere opties staan waaronder market order. Bij deze order wordt het aandeel zo snel mogelijk gekocht op de beurs tegen de marktprijs. Omdat het moment van aankoop ook later kan gebeuren kun je nu geen koers of limiet aangeven. Hierdoor heb je ook meer vrije ruimte nodig omdat DEGIRO rekening houdt dat je mogelijk meer moet betalen voor het aandeel om het zo snel mogelijk te krijgen. Het aandeel heeft misschien nu een koers van 500 dollar maar willen mensen hun aandelen pas verkopen tegen een prijs van 510 dollar per aandeel. Of bij een laag volume kun je het eerste aandeel kopen voor 510 dollar, maar verkoopt iemand daarna het pas voor 520 dollar.

Het is voor beginners vaak aan te raden om gebruik te maken van een limiet order omdat je hiermee precies weet wat je gaat betalen voordat je de order plaatst. Dat is ook de reden dat ik de andere opties nu niet behandel omdat dit meer voor gevorderden is.

Kosten bij aandeel kopen

DEGIRO heeft erg scherpe tarieven. Dat is ook een van de redenen dat ik er gebruik van maak. Per beurs hanteert DEGIRO verschillende prijzen. Zo kost een aankoop van een aandeel op de Nederlandse beurs 2 euro, terwijl een aandeel op de Amerikaanse beurs maar 0,50 euro kost.

Deze bedragen zijn ook starttarieven. Dat wil zeggen, of je nu 1 of 10 aandelen koopt, je betaalt altijd eerst dat bedrag gevolgd door een kleine toeslag voor elke volgend aandeel. Zo kost één aandeel op de Nederlandse beurs je misschien 2,01 euro, terwijl als je er 3 tegelijkertijd koop je maar 2,03 euro betaald aan transactiekosten.

Probeer dan ook aankopen van een specifiek aandeel te combineren. In plaats van dat je elke week 1 aandeel koopt, kun je ook 1x per maand ineens 4 aandelen kopen en op die manier je kosten laag houden. Als je namelijk telkens een los aandeel koopt met een koers van 10 euro en je betaald hier 2 euro transactiekosten voor, dan moet je al 20% rendement maken om winst te maken. Houd hier dus rekening mee!

Kernselectie

Als je liever geen transactiekosten betaald is er gelukkig ook de Trackers Kernselectie van DEGIRO. Dit is een selectie van trackers (ETF’s) die door DEGIRO is samengesteld en welke je zonder transactiekosten kunt kopen of verkopen. Een erg populaire aandeel in DEGIRO Kernselectie is Vanguard All-World ETF (VWRL). Let wel op de voorwaarden die van toepassing zijn op de Kernselectie. Deze bespreek ik onder andere in deze video.

Favorieten

Favorieten kunnen een overzicht geven van aandelen die je hebt of misschien in de toekomst wilt kopen. Aandelen die je aandacht hebben. In het begin is deze pagina natuurlijk leeg totdat jij aandelen aanmerkt als favoriet. Dit doe je door op het sterretje te klikken naast de groene koopknop op aandelenpagina’s.

Het voordeel hiervan, en waarvoor ik het gebruik, is dat je zo maar eenmalig een aandeel hoeft te zoeken. Zeker wanneer een zoekterm meerdere resultaten oplevert moet je eerst kijken welke de juiste is. Als je dat eenmaal hebt bepaald merk je het aandeel aan als favoriet en kun je het later sneller terugvinden. En heb je direct de juiste te pakken.

Portefeuille

Een aandeel aanmerken als favoriet wil nog niet zeggen dat je het aandeel al in bezit hebt. Maar als je het aandeel eenmaal gekocht hebt verschijnt het in je portefeuille, vaak ook wel portfolio genoemd. Dit is een overzicht van je beleggingen, dus aandelen, trackers en nog meer beleggingsproducten. Deze beleggingen zijn gegroepeerd op type belegging.

In mijn portefeuille zien we bovenaan enkele aandelen staan. Behalve de naam van het aandeel zien we ook verschillende kolommen met onder andere het aantal aandelen, de koers, de totale waarde en winst/verlies. Op deze manier kun je snel zien hoe je beleggingen presteren, en hoeveel geld dit heeft opgeleverd. Zowel in euro’s als in een percentage ten opzichte van de aankoopprijs.

Nemen we als voorbeeld mijn positie van Alfen, een Nederlands bedrijf dat onder andere oplaadpalen maakt voor elektrische auto’s. Ik heb op dit moment 36 aandelen met een koers van 23,10 euro wat zorgt voor een totale waarde van 831,60 euro voor deze positie. Mijn gemiddelde aankoopprijs (GAK) ligt op 19,79 euro per aandeel.

Vervolgens volgen er twee kolommen met dagverschillen, eerst als bedrag gevolgd door het percentage. Tenslotte de kolommen voor (ongerealiseerde) winst en verlies. De ongerealiseerde winst/verlies toont het bedrag dat je hebt verdient of verloren en houdt rekening met wisselkoersschommelingen. Totale winst en verlies toont het totaal van winsten en kosten die je op deze positie hebt gemaakt. In dit geval heb ik dus 114,67 euro verdient op mijn aandelen Alfen tot nu toe.

Overzichten

Op de pagina overzichten vind je verschillende soorten overzichten terug. Elk overzicht heeft een eigen functie en helpt vooral als je iets op wilt zoeken wat je eerder hebt gedaan.

Orders

In het tabblad ‘orders‘ vinden we eventuele openstaande orders. Maar we kunnen ook de geschiedenis bekijken, niet alleen van uitgevoerde orders maar ook van orders die zijn afgekeurd of verwijderd.

Transacties

We kunnen op het volgende tabblad kijken naar de transacties die we hebben gedaan met alle bijbehorende informatie. Hierin zien we de waarde van de aankoop maar ook de kosten die we hebben gemaakt bij deze transactie.

Rekeningoverzicht

Het volgende tabblad is een belangrijk en zeker ook interessant tabblad. Niet alleen zien we hierop de aankopen en kosten daarvan, maar ook stortingen en bijvoorbeeld dividenduitbetalingen. Een overzicht van alles wat er op je rekening gebeurd.

Zo zien we bijvoorbeeld dat ik 3,12 euro dividend hebt ontvangen voor mijn aandelen VanEck Global Real Estate en dat hier vervolgens 47 cent dividendbelasting is ingehouden.

Rapportages

Als laatste hebben we een pagina met verschillende rapportages. Deze zijn behalve interessant juist heel erg belangrijk. Je kunt deze rapportages namelijk gebruiken voor bij je belastingaangifte. Ieder jaar heeft een eigen rapport, een zogenaamde jaaropgave.

Ik zal hier in een ander blog dieper op ingaan, maar in het kort kun je hier zien wat je posities waren op 1 januari en 31 december van een bepaald jaar. Ook ontvangen dividend en ingehouden dividendbelasting staan hierop vermeld. Op het kostenoverzicht kun je precies zien welke kosten je hebt gemaakt en hoe die zijn ontstaan.

Producten

We hebben hierboven aandelen gezocht via de zoekbalk. Dat vind ik de makkelijkste manier omdat je meestal al weet welk aandeel je wilt hebben. Maar als je nu gewoon nieuwsgierig bent welke producten DEGIRO aanbied of wilt zien welke aandelen er op een bepaalde beurs genoteerd staan kan je dit vinden via producten.

Hier zijn verschillende tabbladen met elk zijn eigen type product. Denk hierbij aan aandelen, opties, futures, obligaties, beleggingsfondsen en trackers (ETF’s). Die laatste is wel interessant vanwege de kernselectie die ik al eerder heb besproken.

DEGIRO ETF’s (trackers)

Op dit tabblad vinden we alle ETF’s die DEGIRO aanbied. Waarom ik juist dit tabblad nog even wil toelichten is vanwege de filtermogelijkheden. Bovenaan zien we namelijk drie zogenaamde ‘drop-downs’ staan te weten beurs, soort en aanbieder. Door bij soort de optie ‘Trackers (Gratis)’ te kiezen krijgen we een overzicht van ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO. Dit zijn de ETF’s die we, als we aan enkele simpele voorwaarden voldoen, dus gratis kunnen kopen of verkopen.

Aandeel kopen via DEGIRO

Hiermee heb ik alle stappen besproken die je tegenkomt wanneer je een aandeel gaat kopen via DEGIRO. Ik hoop dat je met deze uitleg genoeg informatie hebt om te beginnen met beleggen via DEGIRO. Als je nog geen account hebt aangemaakt, klik dan hier om naar DEGIRO te gaan en je eerste aandeel te kopen!DEGIRO App

Alle informatie die ik hierboven heb besproken is gebaseerd op de website van DEGIRO. Maar DEGIRO heeft ook een app waar al deze functionaliteit ook te vinden is. Het zal er alleen net wat anders uitzien.

De app van DEGIRO is erg makkelijk als je onderweg even snel wilt kijken hoe je beleggingen er voor staan of snel een aankoop of verkoop te doen.